Det elektriske på din båd
Hyppigst årsag til brand er det elektriske system.
Flere ejere, mange ændringer, sjusk, uvidenhed. Der mange årsager. Hvis du er i tvivl så få en professinel til at se det igennem.
Landstrøm 230 v skal være rigtigt dimentioneret. I båden går 230 v typisk til en batterlader og evt til 230 v stik ombord. Herefter er bådens elsystem typisk 12 eller 24 volt.
12 og 24 volt skal bruge en masse ampere til ting som køleskab, autopilot, toilet, kortplotter etc. andre ting som lys har ikke samme høje forbrug. Strømmen får de fra en batteribank. Landstrøm, motor og evt solceller, vindmølle eller "vandmølle" hydro energi oplader batterierne.
Marineelektronik
Marineelektronik er lavet til det hårde miljø på havet.
De senest år er elektronikken blevet forbedret til perfektion. Det gælder plotterne, radaerne, autopiloter, gps, ais og en ting som vejrmeldinger kan integreres som den optimale og mest komfortable rute kan udregnes.
Mærkenavne er Raymarine, Garmin og i Navico familien B&G, Simrad og Lowrance.
Gammelt udstyr taler oftest sammen med NMEA 0183 standarden.
Nyere udstyr taler sammen med NMEA 2000 og her kan forskelligt udstyr bedre integreres i en samlet løsning.
Noget udstyr kan sættes op til at tale sammen trådløst f.eks vindmåleren. Så slipper man for at trække et kabel gennem masten.
Mere sikkert er det at trække kabler. Her etableres et "backbone" der er afsluttet i hver ende, med en terminator. På dette kabel monteres det forskellige udstyr med nogle lækre vandtætte stik.
Det her skal gøres rigtigt fra starten.
Kortplotter eller MFD (multi function display)
Er sytemets styrende enhed. Komplette enheder har mulighed for direkte tilskutning af flere sonarer, radar, indbygget wifi etc.
Hvilket mærke er bedst? Prøv at tale med de forskellige på en bådeudstilling. Fortæl det skal installeres på Dragør Baadeværft, så kan vi efterfølgende i samarbejde med leverandøren give et godt tilbud.
VHF
Er den maritime telefon. Alle fartøjer bør have en VHF. Lyngby Radio lytter altid på kanal 16 og radioen er udstyret med en nødsender hvor alle skibe i nærheden bliver orienteret om en mayday. Fast installerede VHF radioer sender typisk med 25 watt og de håndholdte 1-5 watt. AIS kan med fordel være indbygget i VHF radioen
Vindmåler
Viser vindens retning og hastighed. Ved at komme de informationer i kortplotteren/MFD eller et vindinstrument kan du få oplysninger om sand vind og relativ vindretning. Nyttige informationer der også kan være med til at afgøre afdrift og strøm med en log. En meget anvendelig ting til at optimere sejlegenskaberne.
AIS
Kan sende og modtage informationer om fartøjets kurs, fart, navn, kaldesignal, destination o.s.v.
De kommer i en A og B version, hvor a versionen er tiltænkt erhvervsfartøjer.
Radar
Kan se for dig i mørke og tåge eller, hvad der nu giver ringe sigtbarhed. Objekter bliver vist som en prik på din skærm. Gerne med AIS informationer om fart og kurs hvis det er et fartøj. Du kan også bede radaren om at følge et signal indtil det er udenfor en forudbestemt afstand. Den vil også kunne se lokale vejrformationer samt fugleformationer.
Sonar (ekkolod)
Består af et display og så en sonar der sender signaler ud med forskellige frekvenser. Lave frekvenser kan se dybt uden mange detaljer. Høje frekvenser ser knaps så dybt men med mange detaljer. f.eks til at finde fisk. Det er også muligt at få et 3D indtryk af bunden under båden og/eller at se dybden frem foran båden.
Autopilot
Det er bare rart at have en autopilot der bliver aktiveret ved et tryk på en knap og holder kursen. Og det stopper ikke der. Den kan også sammen med en MFD (kortplotter) foreslå eg gennemsejle en rute udenom diverse forhindringer og på den rigtige side af bøjerne. Med sejlbådens vindmåler samarbejder den om optimal fast gennem vandet. Om mange andre features. Autopiloten består af en computer, en motor(til at styre roret) et elektronisk kompas, en rorføler og et instrument eller MFD. Ved udskiftning ny autopilot kan motoren typisk genbruges.